Ainfo Consulta

Catálogo de Información Agropecuaria

Bibliotecas INIA

 

Botón Actualizar


Botón Actualizar

Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Treinta y Tres.
Fecha :  17/03/2022
Actualizado :  01/09/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  FERNÁNDEZ SCAVINO, A.; OREGGIONI, D.; MARTÍNEZ PEREYRA, A.; TARLERA, S.; TERRA, J.A.; IRISARRI, P.
Afiliación :  ANA FERNÁNDEZ SCAVINO, Área Microbiología, Departamento de Biociencias, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; DANIELA OREGGIONI, Área Microbiología, Departamento de Biociencias, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; ANDREA MARTÍNEZ PEREYRA, Área Microbiología, Departamento de Biociencias, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; SILVANA TARLERA, Área Microbiología, Departamento de Biociencias, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; JOSÉ ALFREDO TERRA FERNÁNDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PILAR IRISARRI, Laboratorio de Microbiología, Departmento de Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.
Título :  Season and no-till Rice crop intensification affect soil microbial populations involved in CH4 and N2O emissions.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Frontiers in Soil Science, 17 March 2022, Volume 2, Article number 832600. OPEN ACCESS. Doi: https://doi.org/10.3389/fsoil.2022.832600
DOI :  10.3389/fsoil.2022.832600
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 10 December 2021; Accepted: 01 February 2022; Published: 17 March 2022. This article is part of the research topic ?Management of agroecosystems for enhancement of soil microbial communities and soil natural fertility? https://www.frontiersin.org/research-topics/19551/management-of-agroecosystems-for-enhancement-of-soil-microbial-communities-and-soil-natural-fertilit#articles
Contenido :  Abstract: Rice is an important source of methane (CH4) and other crops may be sources of nitrous oxide (N2O), both of which are powerful greenhouse gases. In Uruguay, irrigated rice rotates with perennial pastures and allows high productivity and low environmental impact. A long-term experiment with contrasting rice rotation intensification alternatives, including rice?soybean and continuous rice, was recently carried out in an Argialboll located in a temperate region of South America. To know if rotation systems influence soil microbial activity involved in CH4 and N2O emissions, the abundance and potential rate for gas production or consumption of microbial populations were measured during the rice crop season. CH4 was only emitted when rice was flooded and N2O emission was not detected. All rotational soils showed the highest rate for methanogenesis at tillering (30 days after rice emergence), while for methanotrophy, the maximum rate was reached at flowering. The abundance of related genes also followed a seasonal pattern with highest densities of mcrA genes being observed at rice flowering whereas pmoA genes were more abundant in dry soils after rice harvest, regardless of the rotation system. Differences were found mainly at tillering when soils with two consecutive summers under rice showed higher amounts of mcrA and pmoA gene copies. The potential denitrification rate was highest at the tillering stage, but the abundance of nirK and nirS genes was highest in winter. ... Presentar Todo
Palabras claves :  INTENSIFICATION; METHANE; MICROBIAL ABUNDANCE; NITROUS OXIDE (N20); RICE ROTATIONS SYSTEMS.
Asunto categoría :  P01 Conservación de la naturaleza y recursos de La tierra
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16651/1/Frontier-Soil-Science-2002-Fernandez-Scavino.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Treinta y Tres (TT)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TT103532 - 1PXIAP - DDPP/Frontiers-in-soil-science-2022

Volver


Botón Actualizar


Botón Actualizar

Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  03/02/2018
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  RESCONI, V. C.; CAMPO, M. M.; LARA, P.; PARDOS, J. J.; OLLETA, J. L.; FONT I FURNOLS, M.; GUERRERO, L.; SAÑUDO, C.
Afiliación :  V. C. RESCONI, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); M. M. CAMPO, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); P. LARA, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); J. J. PARDOS, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); J. L. OLLETA, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ); M. FONT I FURNOLS, IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentáries); L. GUERRERO, IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentáries); CARLOS SAÑUDO, Universidad de Zaragoza/ Facultad de Veterinaria (FVUZ).
Título :  Evaluación sensorial de carne de corderos finalizados en diferentes sistemas de alimentación
Fecha de publicación :  2007
Fuente / Imprenta :  In: MONTOSSI, F.; SAÑUDO, C. (Eds.). Cooperación Hispano-Uruguaya. Diferenciación y valorización de la carne ovina y bovina del Uruguay en Europa: Influencia de Sistemas de Producción sobre Bienestar Animal, Atributos Sensoriales, Aceptabilidad y Percepción de Consumidores y Salud Humana Montevideo (Uruguay): INIA, 2007.
Páginas :  p. 103-106
Serie :  (INIA Serie Técnica ; 168)
ISBN :  978-9974-38-239-8
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Contenido :  Se evaluó sensorialmente la carne de un total de 96 corderos machos castrados, de raza Corriedale engordados en cuatro sistemas de alimentación que diferían principalmente en el nivel ofertado de pastura y de concentrado. A medida que se aumentó la suplementación con concentrado, la carne presentó una menor intensidad de olores y flavores no deseados (extraños, rancios y ácidos) y una mayor intensidad de olor a cordero y mayor terneza. Los animales a los que se les ofreció mayoritariamente únicamente concentrado, presentaron la mayor intensidad de flavor a grasa y la más alta aceptación global por parte de los panelistas.
Thesagro :  ALIMENTACION; CARNE; CORDERO; PRODUCCION ANIMAL; URUGUAY.
Asunto categoría :  --
L01 Ganadería
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7805/1/st-168-2007-p.103-106.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB8041 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/168st 168
TBO101651 - 1INIPL - PPUY/INIA/ST/168st 168
Volver
Expresión de búsqueda válido. Check!
 
 

Embrapa
Todos los derechos reservados, conforme Ley n° 9.610
Política de Privacidad
Área Restricta

Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Andes 1365 - piso 12 CP 11100 Montevideo, Uruguay
Tel: +598 2902 0550 Fax: +598 2902 3666
bibliotecas@inia.org.uy

Valid HTML 4.01 Transitional